(Louis Meulstee’s web site)

Home tvbooks Jongensradioboek
Return

Het ‘Jongens Radioboek’ en meer..

Radio-Techniek voor de jeugd


Het zelf bouwen van radiotoestelletjes was tot in de 80er jaren een favoriete bezigheid van de jeugd. De opkomst van de computer EN de geringe kosten van speelklare apparaten waren de oorzaak van het nagenoeg verdwijnen van deze liefhebberij. Deze webpage geeft een selectie van enige favoriete boeken op dit gebied.

Het Jongens Radioboek en Het Jongens Electriciteitsboek van Leonard de Vries mogen hier wel op de eerste plaats worden vermeld! Er zijn verschillende versies van Het Jongens Radioboek in omloop. De eerste en tweede druk (uitgegeven in 1940 en 1941) zijn uitgegeven met de schrijver vermelding 'door Leonard de Vries'. De derde druk van het Jongens Radioboek werd onder de schuilnaam Fred Hagenaar uitgegeven wegens het feit dat Leonard de Vries was ondergedoken in Brabant.

Het Jongens Electriciteitsboek werd aanvankelijk onder de naam Leonard de Vries uitgegeven. Latere drukken uit 1941 werden evenals het Jongens Radioboek onder de schuilnaam Fred Hagenaar uitgebracht.


Na de oorlog werden beide boeken uitgegeven door uitgeverij 'De Bezige Bij'. Dit was klaarblijkelijk tegen de zin van uitgever Veen, die mogelijk als reactie (speculatie van mijn zijde), Het Nieuwe Radioboek voor Jongens en Het Nieuwe Elektriciteitsboek voor Jongens liet herschrijven door P H Henderickx. Opmerkelijk is dat deze uitgaven nagenoeg dezelfde omslag hebben als de vroegere uitgaven van Leonard de Vries.

Het Jongens Radioboek DEEL 1

1e druk october 1940 Uitgever LJ Veen.

2e druk mei 1941 Uitgever LJ Veen.

3e druk 1941 (onder de schuilnaam Fred Hagenaar)

           Uitgever LJ Veen.

4e druk 1946 Uitgever De Bezige Bij.

5e druk 1947 Uitgever De Bezige Bij.

6e druk 1949 Uitgever De Bezige Bij.

7e druk 1952 Uitgever De Bezige Bij.

Nog niet bekend zijn de uitgave data van:

- Het Nieuwe Radioboek voor Jongens, P H Henderickx, n.d.

        Uitgever LJ Veen.

- Het Nieuwe Radioboek voor Jongens, 2e druk, P H Henderickx,          n.d. Uitgever LJ Veen.


Het Jongens Radioboek DEEL 2

- 1e druk 1948 Uitgever De Bezige Bij.

- 2e druk 1951 Uitgever De Bezige Bij.

- 3e druk 1957 Uitgever De Bezige Bij.


Het Jongens Electriciteitsboek

- 1e druk (mogelijk 1940) door Leonard de Vries

         Uitgever LJ Veen

- 1e druk augustus 1941 (onder de schuilnaam Fred Hagenaar)          Uitgever LJ Veen.

- 2e druk october 1941 (onder de schuilnaam Fred Hagenaar)

         Uitgever LJ Veen.

- 3e druk october 1948 Uitgever De Bezige Bij.

- 4e druk 1955 Uitgever De Bezige Bij.

Nog niet bekend is de datum van uitgave:

- Het Nieuwe Electriciteitsboek voor Jongens, P H Henderickx,          n.d. Uitgever LJ Veen.

Jongensradio Deel 1 t/m 4


In 1948 verscheen bij uitgeverij De Muiderkring het eerste deel van Jongensradio. Dit bleek een enorm succes, het boekje is dan ook vele malen herdrukt, en opgevolgd door deel 2 tot 4. Deze boeken zijn ook nu nog, meestal uit nostalgische gronden, erg gevraagd.


Het jongens radioboek dr1. Het jongens radioboek dr2. Het nieuwe radioboek voor jongens 1. Het nieuwe radioboek voor jongens 2. Het nieuwe radioboek voor jongens 3. Het jongens radioboek dr4. Het jongens radioboek dr5-7. Het jongens radioboek 2 1-3 dr. Het jongens electriciteitsboek 1. Het nieuwe electriciteitsboek 1. Het nieuwe electriciteitsboek 2. Het jongens electrociteitsboek 2 (1) Het jongens electrociteitsboek 2 (1) Het jongens electriciteitsboek 2. Jongens Radio 1. Jongens Radio 2. Jongens Radio 3. Jongens Radio 4. Jongens Radio 1 (2) Jongens Radio 1 (3). Jongens transistorboek. Moderne korte-golf ontvangst. Electronica in praktijk 3. Seinen en opnemen. Hoe word ik zendamateur. Seinen en zenden. Twee buis ontvangers. Maxwell pupil. Maxwell padvinder.

Moderne Korte-Golf Ontvangst

door A.Planes-Py en J Gely.


In de gemeente bibliotheek, toen nog een schatkamer van nieuwe, maar ook oude boeken (er werd niets weggegooid maar bij veelvuldige leesporen indien mogelijk gewoon hersteld), vond ik in begin 50er jaren alle boeken op het gebied van radios bouwen. DIT boek heb ik heel vaak geleend omdat er bijzonder praktische tips en bouwbeschrijvingen in stonden. Veel later was het verwijderd uit de collectie met heel veel andere wat oudere boeken. Dat was jammer, vond ik. Pas na jaren speuren vond ik nog een exemplaar van dit boek, dat nu een ereplaatsje heeft in mijn bescheiden bibliotheek.

Top of page Een buis ontvangers. Het jongens radioboek dr3.

          1e druk                   2e druk                   3e druk

         4e druk               5e tot 7e druk          1e tot 3e druk

Het is ondoenlijk om alle na de oorlog verschenen publicaties op dit gebied in deze pagina op te nemen. Daarom slechts een kleine bloemlezing uit het grote aanbod.Een uitzondering wil ik echter maken met dit boek: